20.05.2021 - 05:16 | Son Güncellenme:
Tutanak çeşitleri farklılık göstermektedir. Günümüzde olay yeri inceleme ve tespit tutanağının yanı sıra üst arama tutanağı ve müracaat tutanağı gibi birbirinden farklı tutanak türleri bulunuyor.
Tutanak Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde birbirinden farklı tutanak çeşitleri bulunuyor. Özellikle olay yeri inceleme ve tespit tutanağı, tanık, mağdur, müşteki ifade tutanağı ve üst arama tutanağı yoğun olarak kullanılıyor. Tutanak çeşitleri arasında değer tespit tutanağı, yer gösterme tutanağı, ihbar tutanağı, suçüstü tutanağı, yangın yeri tutanağı ve buluntu eşya tutanağı da vardır. Ayrıca tutanak çeşitleri; müracaat tutanağı, nöbet devir teslim tutanağı, arama, yakalama, el koyma tutanağı ve teslim tutanağı olarak bilinmektedir.
Tutanak Nedir?
Belgelenmesi gereken durumların tespit edilerek kayıt altına alınması gerekmektedir. Gerekli durumlarda tespit edilen konuların belgelenerek imzalanması ile oluşturulan belgeye tutanak denilmektedir. Tutanakların çeşidine göre yazılış şekilleri bulunur. Tutanaklar yalın ve açık bir üslup kullanılarak yazılır.
Tutanaklarda kişisel görüş ve yorumlara da asla yer verilmez. Aksi olmadığı sürece tutanaklar hukuken geçerli olan belgelerdir. Tutanaklar bilgisayar ve ya daktiloda yazılabilir. Okunaklı ve güzel bir şekilde el ile de tutanak yazılabilir. El yazısı ile yazılan tutanaklarda dolma kalem ve ya tükenmez kalem kullanılmaktadır. Tutanaklar düzgün olmalıdır.
Tutanak Yazılırken Nelere Dikkat Edilir?
Tutanak yazılırken pek çok noktaya dikkat edilmelidir. Tutanaklar genellikle kısa, düzgün ve anlaşılır bir ifade ile yazılır. Ayrıca tutanak kağıdın sadece bir tarafına yazılır. Tutanak birden fazla kağıda yazılacak ise tutanağın üzerine sayfa numarası da yazılmalıdır. Her sayfanın altı mutlaka imzalanır. Yazılan tutanağın üzerine silinti, kazıntı ve ilave asla yapılmaz.
Tutanakta yanlış kelime yazıldığında üstü tek çizgi ile çizilir. Tutanakta çizilen kelimeden sonrasında parantez açılarak kaç kelime yazıldığı da yazılır. Ayrıca tutanakların başlık ve sonuç bölümünde tutanak oldukları da belirtilmelidir. Gerektiği takdirde tutanakta saat ve tarih bilgisine de yer verilebilir.
Tutanak Kimlere Tutulur?
Tutanak genel olarak olayı gören ve ya olayı yaşayan kişiler tarafından tutulur. Tutanak önemli bir belge olarak o anın şahidi olarak ortaya çıkmaktadır. Olay anında orada bulunan kişiler tarafından tutanak imzalanır. Olay sırasında o bölgede bulunmayan ve müdahil olmayan hiç kimsenin imzası olmamalıdır. Tutanaklarda ise her bir detaya dikkat edilmelidir.